Informace o označování alergenů – Jídelna v penzionu pro důchodce Fryšták
Od 13. 12. 2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.
Odvolání na legislativu: EU- 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21.
ČR- vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin
Alergeny
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů). Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren apod.
Jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník, nebo zákonný zástupce uhlídat sám. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující alergen. U jídelního lístku bude příloha – seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů v jídelně.
Jídelní lístek je vyvěšen na nástěnce v jídelně a na webových stránkách www.jidelnapenzion.cz s týdenním předstihem.
Ten kdo netrpí alergií na některé potraviny, se značením nemusí zabývat.
Bližší informace Vám podá a Vaše dotazy zodpoví vedoucí Jaromír Němec.
Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/2011 EU:
1) Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich